Nummer 122

Diatonisch Nieuwsblad 122

september 2016

Bladmuziek heb ik nodig, dat is mijn muzikale geaardheid
Hotze Jelsma

Interview met Hotze Jelsma

Waarom gaat iemand die goed accordeon speelt in godsnaam op een trekharmonica spelen, alsof je de zwarte toetsen sloopt uit een piano? Dat vroeg Sietze Ketelaar zich af toen hij sprak met Hotze Jelsma, accordeon- én trekharmonica muziekdocent in Drachten. Uit het hoofd spelen kan hij niet: dat is niet zijn ‘muzikale geaardheid’.

Luisteren 2.0

Hoe voorkom je dat je gefrustreerd raakt door het luisteren naar goede spelers? Tips van Robert Tromp om je juist te laten inspireren.

Boomstammetjes en houtworm

Een Twentse boer verrichte ooit met veel geduld reparaties aan zijn oude Tropica-F/Bes/Es. Voor ontbrekende knoppen zaagde hij kleine takjes op maat en daar bovenop lijmde hij minuscule boomstammetjes.

De concertina bij het Leger des Heils

Om de ‘blijde boodschap’ uit te dragen maakte het Leger des Heils in Engeland vroeger veel gebruik van de concertina. Onder andere in concertinabands met soms wel 26 concertina’s. Zanger John Lennon werd voor het bekende lied ‘Strawberry Fields Forever’ geïnspireerd door het Leger des Heils. Het ontstaan der soorten deel 25 door Jan Hoog Antink.

Le Chanson de Craonne, eerbetoon aan de muiters van 1917

Meer dan 30.000 Franse soldaten weigerden tijdens de slag bij Craonne in 1917 om terug te keren naar de loopgraven. Sietze Ketelaar gaat in op hun strijdlied, dat nog tot 1974 verboden is geweest in Frankrijk.

Geert Oude Weernink pimpt de Emma Valsen

Geert Oude Weerink geeft aanwijzingen om de Emma Valsen op je eigen manier te bewerken en spelen.

Lezersideeën gevraagd

Wat vind je van het Diatonisch Nieuwsblad? Wat mis je in het blad? Wat zou je anders willen in het DN? Wat zou je beslist nooit willen missen? Laat het weten aan de redactie via abonnementen@diatonischnieuwsblad.nl.

Audio-weergaven bladmuziek

Ronde 1 Pour quoy – compositie Tielman Susato, arr. en spel Mark Söhngen

Walsje voor Peije – compositie en spel Frans Tromp

Chanson de Craonne – compositie Charles Chablon, spel Sietze Ketelaar

Nearer My God to Thee – hymne