Nummer 116

Diatonisch Nieuwsblad 116

Maart 2015

Veel hangt af van een goede discipline.
Greet Wuyts

Kringetjes blazen op een Seydel Zirkular mondharmonica

Auke Eringa verdiept zich in een bijzonder type mondharmonica, de Seydel Zirkular met Spiral Tuning. Maar: waarom zitten er overal bessen in plaats van een b? ‘Wat moest ik met zo’n mixolydisch gedrocht? Kon ik ‘m nog ruilen?’ Het kwam goed, en hoe.

Interview met Greet Wuyts

Ze geeft les in Nederland en België en verbaast zich over de cultuurverschillen tussen de beide landen, waar het de trekharmonica betreft. Met haar balkfolkgroep Cecilia treedt ze veel op.

Nieuwe serie Pimp een deun: de Polka van Wannes

Hoe leer je een melodie op je eigen manier te bewerken en spelen? Om je daarmee op weg te helpen starten we een serie artikelen waarin muzikanten tips geven hoe dat zou kunnen. Frans Tromp neemt in deze eerste aflevering de Polka van Wannes onder handen.

Concertinamuziek in het Grote Merengebied

Duitse immigranten namen de Chemnitzer concertina mee naar deze regio op de grens van de Verenigde Staten en Canada. Er ontstond gaandeweg een uitgebreide muziekcultuur met veel concertinablubs en polka-hallen.

Balfolk en trekharmonica

Veel muziek die we op trekharmonica spelen is bedoeld om op te dansen. Om door te krijgen wat dat betekent voor je muzikale spel, is het leerzaam als speler eens naar zo’n balfolkavond toe te gaan. Het ontstaan der soorten deel 21.

DN zit op Facebook

Diatonisch Nieuwsblad heeft sinds kort een eigen Facebook-pagina. Wil je op de hoogte gehouden worden en meedoen met discussies? Vind dan de pagina Diatonisch Nieuwsblad ‘leuk’.

Poco à poco neemt afscheid

De Friese folkband Poco à poco vindt het welletjes geweest. De band inspireerde jarenlang veel trekharmonicaspelers uit Noord-Nederland.

Recensies

  • Karin’s Pareltjes (Karin Geelen)
  • EstBel – Tähtede Poole
  • Riccardo Tesi & Banditaliana – Maggio
  • Rue du Canal – 1er étage
  • Dapper’s Delight – Disguisings

Audio-weergaven bladmuziek

Que ne suis-le la fougère (Caveau)

Vaggvisan (Allan Edwall), gespeeld door Ad Kwakernaat

Vrijdagavond tango (Karin Geelen), gespeeld door Karin Geelen

Polka Jenny Lind, gespeeld door Jan Hoog Antink