Nummer 109

Diatonisch Nieuwsblad 109

juni 2013

Je bent niet zomaar dansmuzikant.
Annelies Tijman

Interview met dansmuzikant Annelies Tijman

Ze geeft al heel lang volksdansles en ze is dansmuzikant bij Maids of the Mill, de Utrechtse vrouwengroep morrisdansers. Trekharmonica spelen en ondertussen naar een detective op tv kijken zonder geluid, dat vindt ze ‘top’.

Handstand

Niet met de duim, maar met de handpalm op de rand van het toetsenbord van de trekharmonica. Zo kan een extra stootje op de balg worden gegeven om meer pit te geven aan de uitvoering. John Spiers liet het zien.

Wereldreis van een knoppendoosje

Mark van Nieuwstadt over de fascinerende geschiedenis van de anglo-concertina in Zuid-Afrika en ‘de eens grote culturele invloed van dit nu zo obscure instrumentje.’

Heligonka in Tsjechië, Slowakije en Slovenië

Jan Hoog Antink over de Heligonka, een bling bling trekharmonica met zware bassen, toetertjes en andere metalen versierselen: ‘poetsen dus.’ Het Ontstaan der soorten deel 14.

Passie voor de mondharmonica

Iris Jeltes over specifieke lesmethodes voor folkharmonica en bluesharmonica in deel 8 van haar serie over de mondharmonica.

Fotoreportage TrekHarmonica’s Amsterdam

Spiers & Bodendag 28 april 2013 met workshops morrisdansen spelen (Frans Tromp), Engelse volksmuziek (Wouter Kuyper) en een masterclass met John Spiers.

Recensies

  • Duo Brotto Lopez, Le bal (cd)

Audio-weergaven bladmuziek

Narrendans van Mater, gespeeld door Hans van den Brand en Elisabeth Tolenaar

Mazurka pour Chantal (comp. en gespeeld door Sylvain Piron)

Valse á Philippe Bruneau (gespeeld door: onbekend)

A ja smutny, zarmúteny (Slowakije) (gespeeld door Jan Hoog Antink)